Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Τα 7 κορυφαία σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στη Ζάκυνθο

Άγαλμα του Διονυσίου Σολωμού στη Ζάκυνθο
Άγαλμα του Διονυσίου Σολωμού, Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο γνωστή για τις υπέροχες παραλίες της και τα μοναδικά φυσικά της τοπία. Είναι γνωστή και για τον πολιτισμό της και τις έντονες επιρροές της από την Ενετοκρατία. Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε τα κορυφαία σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος του νησιού μας!


Πλατεία Αγίου Μάρκου (Χώρα Ζακύνθου)

Αριστερά το μουσείο του Διονυσίου Σολωμού και των Επιφανών Ζακυνθίων
Πλατεία Αγίου Μάρκου, Χώρα Ζακύνθου


Μια πλατεία γεμάτη ζωή αλλά και έντονο ιστορικό ενδιαφέρον!

Η Πλατεία Αγίου Μάρκου υπήρξε κάποτε το κέντρο του πολιτισμού της Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας άνθρωποι των γραμμάτων, ευγενείς και γενικότερα σημαίνοντα πρόσωπα αντάλλασαν απόψεις στο καφενείο που υπήρχε στο εσωτερικό της. Σε αυτήν την πλατεία συνέβησαν ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί. Το 1797 οι Ποπολάροι επαναστάτησαν και έκαψαν το χρυσό βιβλίο των ευγενών “Libro D`Oro”.

Οι Ποπολάροι φύτεψαν στο κέντρο της πλατείας το «δέντρο της ελευθερίας» θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσουν την απελευθέρωσή τους από του Ενετούς και να υποδεχθούν τους Γάλλους Δημοκρατικούς.

Ένα άλλο κτίριο ιστορικής σημασίας είναι το "Μαυσωλείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων". Στη θέση του παλαιότερα βρισκόταν το καζίνο του νησιού, το οποίο όμως δεν άντεξε στον καταστροφικό σεισμό του 1953 και κατέρρευσε. Στην πλατεία βρίσκεται και ο μοναδικός καθολικός ναός της Ζακύνθου,  ο Άγιος Μάρκος, ο οποίος λειτουργεί πλέον μόνο το καλοκαίρι. Η αρχική του μορφή ήταν διαφορετική και είχε πλούσιο διάκοσμο. Όμως, όπως συνέβη και με άλλα κτίρια, ο σεισμός του 1953 δεν άφησε να σωθούν πολλά εκθέματα.

Ο μοναδικός καθολικός ναός στη Ζάκυνθο
Στα αριστερά ο καθολικός ναός του Αγίου Μάρκου


Σήμερα, η πλακόστρωτη πλατεία, σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες και προσφέρεται για όμορφους περιπάτους και βόλτες στα μαγαζιά.  Είναι γεμάτη από ταβέρνες, μοντέρνα καφέ-μπαρ, καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και μαγαζιά με δώρα και σουβενίρ. Όλο το χρόνο πραγματοποιούνται στην πλατεία πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις.


Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων (Πλατεία Αγίου Μάρκου)

Το Μουσείο του Διονυσίου Σολωμού και των Επιφανών Ζακυνθίων στην πλατεία Σολωμού
Η πλατεία Σολωμού και το ομώνυμο Μουσείο

Η ιστορία της Ζακύνθου μέσα από έργα τέχνης και προσωπικά αντικείμενα σημαντικών ανθρώπων της.

Ένα λαογραφικό μουσείο στην Πλατεία Αγίου Μάρκου το οποίο θα σας ταξιδέψει στον επτανησιακό βίο με πίνακες σημαντικών προσώπων της Ζακύνθου, χειρόγραφα, έργα τέχνης του 17ου αιώνα, αλλά και προσωπικά αντικείμενα ξεχωριστών προσωπικοτήτων της Ζακύνθου. 

Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει το μοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα, το οποίο φιλοξενεί τα οστά  του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού, του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του. Πριν ανεβείτε στον πρώτο όροφο θα δείτε τον ανδριάντα του Διονυσίου Σολωμού. Αξίζει να αναφερθεί πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όρασης μπορούν να διαβάσουν σε μια πινακίδα γραφής Braille την ιστορία και το περιεχόμενο του Μουσείου.

Ο ανδριάντας του Διονυσίου Σολωμού στον προθάλαμο του μουσείου Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Ανδριάντας Διονυσίου Σολωμού, Πηγή http://zakynthos-museumsolomos.gr

Στο Μουσείο εκτίθενται χειρόγραφα, ποιήματα, προσωπικά αντικείμενα και προσωπογραφίες του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Επίσης, θα δείτε προσωπογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, οικόσημα, μουσικά όργανα, παρτιτούρες, σχέδια σκηνογραφιών και έπιπλα άλλων επιφανών Ζακυνθίων όπως του Παύλου Κάρρερ (συνθέτης όπερας), Ανδρέα Κάλβου (ποιητής), Ούγκο Φόσκολο (Ιταλός ποιητής), Αλεξάνδρου Ρώμα (πολιτικός), Νικολάου Κολυβά (νομικός και πολιτικός). Στα εκθέματα περιλαμβάνεται και ο πίνακας σημαντικών μελών της Φιλικής Εταιρίας, όπως Αναγνωσταράς και Κολοκοτρώνης, ενώ από το Μουσείο δεν λείπουν και οι τοπικές ενδυμασίες του νησιού. Η περιήγησή σας μπορεί να πραγματοποιηθεί και με φορητή συσκευή παλάμης. Επίσης, μπορείτε να πλοηγηθείτε ψηφιακά στο Μουσείο μέσα από το DVD, που είναι εγκατεστημένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.


«Μουσείο-Σπίτι» Γρηγόριου Ξενόπουλου (συνοικία Φανερωμένης)

Μουσείο-Σπίτι Γρηγορίου Ξενόπουλου, συνοικία Φανερωμένης, Ζάκυνθος
Μουσείου-Σπίτι Γρηγορίου Ξενόπουλου


H ιστορία ζωής ενός σπουδαίου συγγραφέα μέσα από χειρόγραφα, προσωπικά είδη και φωτογραφίες

Στην οδό Γαήτα (στην ιστορική συνοικία της Φανερωμένης), βρίσκεται το «Μουσείο του Γρηγόριου Ξενόπουλου» , το σπίτι όπου έζησε και μεγάλωσε. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος ήταν μια ισχυρή, λογοτεχνική φυσιογνωμία, όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θεωρείται, μάλιστα, ένας από τους θεμελιωτές του νεοελληνικού θεάτρου. Στο χώρο του Μουσείου εκτίθενται προσωπικά είδη, οικιακά σκεύη και χειρόγραφα του συγγραφέα, τεύχη του θρυλικού περιοδικού του «Η Διάπλασις των Παίδων», βιβλία, έντυπα, φωτογραφίες, έπιπλα δικά του και των οικείων του, αλλά και είδη σχετικά με την κόρη του.


Άι-Γιώργης των Γκρεμνών (κοντά στις Βολίμες)

Σημαντικό μοναστήρι της Ζακύνθου
Άι-Γιώργης των Γκρεμνών, Βολίμες Ζακύνθου , Πηγή www.zakynthos.gov.gr 

Ένα από τα σημαντικά μοναστήρια της Ζακύνθου με καταπληκτική θέα προς το Ναυάγιο!

Η Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών βρίσκεται σε μια απόκρημνη περιοχή και η κατασκευή της χρονολογείται στον 16ο αιώνα.  Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ζακύνθου. Σε αυτήν ασκήτεψαν ο Ζακύνθιος θεολόγος, ιστορικός, λαογράφος και μοναχός Παχώμιος Ρουσιάνος, και  ο Άγιος Γεράσιμος, πολιούχος  της Κεφαλονιάς.

Χαρακτηριστικό της μονής είναι ο ιδιότυπος πύργος που χτίστηκε για να προστατευτεί ο ναός από εκδρομές των πειρατών. Λίγο πιο κάτω από τον πύργο υπάρχει μια σιδερένια εξέδρα από την οποία μπορείτε να θαυμάσετε τη μοναδική θέα προς το Ναυάγιο. Αποτελεί όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και ιστορικό μνημείο. Δυστυχώς, πολλά από τα κειμήλια που φυλάσσονταν εντός του υπεξαιρέθηκαν και βρίσκονται σε διάφορα Ιταλικά Μουσεία και Βιβλιοθήκες. Το μοναστήρι υπέστη ζημιές κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν αποκατασταθεί αρκετές από αυτές.


Μονή Παναγίας Αναφωνήτριας (περιοχή Πλεμοναρίου, βορειο-δυτική Ζάκυνθος)

Μονή της Ζακύνθου που συνδέεται με πολύ σημαντικά γεγονότα
Μονή Παναγίας Αναφωνήτριας, Πηγή www.zakynthos.gov.gr 

Ένας ναός σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που συνδέεται με δύο από τις σημαντικότερες ιστορίες του νησιού

Η μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα. Είχε αρκετή περιουσία και σύμφωνα με την παράδοση, οι τότε Ενετοί διοικητές την παραχώρησαν το 1568 στον Άγιο Διονύσιο (προστάτη της Ζακύνθου) που καταγόταν από επιφανή οικογένεια. Ο αδερφός του Αγίου δολοφονήθηκε για λόγους ανταγωνισμού που μεταξύ των αρχοντικών οικογενειών της Ζακύνθου. Λέγεται, λοιπόν, πως ο Άγιος Διονύσιος φυγάδευσε το φονιά του αδερφού του σε αυτόν τον ναό, εκφράζοντας έτσι τα χριστιανικά ιδεώδη και το μεγαλείο της συγγνώμης.

Η μονή της Αναφωνήτριας όμως είναι γνωστή και για έναν άλλον λόγο. Η παράδοση λέει πως η εικόνα της Θεοτόκου φτάνει σε αυτήν από την Κωνσταντινούπολη με θαυματουργό τρόπο, αμέσως μετά την άλωση.

Πλέον η μονή λειτουργεί ως ναός του διπλανού χωριού και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Έχει υποστεί αρκετές ζημιές με το πέρασμα των αιώνων, όμως τον 17ο αιώνα πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση, από την οποία και σώζονται μέχρι σήμερα αρκετές τοιχογραφίες. Οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης συνεχίζονται και σήμερα.


Λόφος του Στράνη (κοντά στην Μπόχαλη)

Σε αυτό το σημείο έγραψε ο Διονήσιος Σολωμός τον "Υμνο εις την Ελευθερία"
Λόφος του Στράνη, Μπόχαλη

Ο λόφος στον οποίο έγραψε τον Εθνικό Ύμνο ο Διονύσιος Σολωμός

Σε αυτό το σημείο ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε και έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» (εθνικός ύμνος της Ελλάδας) και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Συγκεκριμένα έγραψε τον ύμνο κάτω από ένα πουρνάρι, τμήμα του κορμού του οποίου εκτίθεται σήμερα στην είσοδο του Μουσείου Σολωμού και Κάλβου. Στο σημείο που κάποτε υπήρχε η ρίζα του δέντρου πλέον υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται: “ΣΟΛΩΜΟΣ ΎΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟΝ 1823».

Το μέρος είναι γεμάτο ελαιόδεντρα και έχει μια φανταστική θέα προς τη θάλασσα του Τσιλιβί. Υπάρχουν παγκάκια όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε το τοπίο. Κοντά υπάρχει και ένα μικρό θέατρο, το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις.


Πέτρινο Πάρκο Ασκός  (Βολίμες)

Ένα σημείο ιστορικού και γεωφυσικού ενδιαφέροντος στη Ζάκυνθο
Πέτρινο Πάρκος Ασκός, Βολίμες Πηγή http://mapio.net 

Ένα πάρκο με πέτρινες κατασκευές,  200.000 φυτά και 45 είδη ζώων

Το Πέτρινο Πάρκο Ασκός βρίσκεται σε μια κατάφυτη έκταση 500 στρεμμάτων. Σε αυτό κατοικούν 45 είδη ζώων και βρίσκονται πάρα πολλά φυτά (περίπου 200.000).  Επίσης, υπάρχουν πέτρινες κατασκευές, όπως στάβλοι και στέρνες πολλών αιώνων. Πέρα από πέτρα, κάποιες κατασκευές έχουν φτιαχτεί και από ξύλο, δένοντας έτσι αρμονικά με το περιβάλλον.

Τα ζώα που είναι πιθανόν να δείτε κατά την περιήγησή σας στο πάρκο είναι κατσικάκια, χελώνες, ελάφια, ρακούν, λάμα και άλλα αυτόχθονα ζώα, ενώ σίγουρα θα δείτε και πτηνά όπως άγρια γεράκια. Στο πάρκο θα σας ξεναγήσει εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά μπορείτε να έχετε μαζί σας και επεξηγηματικό έντυπο που είναι μεταφρασμένο σε 25 διαφορετικές γλώσσες. 

Επιτρέπεται να τραβήξετε φωτογραφίες ή να βιντεοσκοπήσετε ό,τι σας αρέσει. Όλοι οι επισκέπτες προμηθεύονται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό από το προσωπικό. Σας παρέχεται επίσης η δυνατότητα να παρακολουθήσετε ή να συμμετέχετε σε εργασίες, όπως τη συγκομιδή ελιών.

Ένα σημείο ιστορικού και γεωφυσικού ενδιαφέροντος στη Ζάκυνθο
Τάισμα ζώων στο Πέτρινο Πάρκο Ασκός Πηγή www.greece.com 


Είμαστε ντόπιοι, ρωτήστε μας!

Είμαστε από τη Ζάκυνθο και μαζί μας θα κλείσετε ονειρεμένες διακοπές στο νησί μας! Ρωτήστε μας για διαμονή, εκδρομές και τοποθεσίες της Ζακύνθου! Μιλήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε ιδέες για αξέχαστες διακοπές σε αυτό το στολίδι της Μεσογείου! Επικοινωνήστε μαζί μας οποιαδήποτε ώρα από τις 9 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Θα μας βρείτε σε:

Σταθερό τηλέφωνο: 26950 29700
Chat σε WhatsApp ή  Viber: 698 5014 338
Facebook messenger ή voice chat

Ακολουθήστε μας Facebook, twitter, Pinterest & Instagram για τις καλύτερες συμβουλές, ιδέες και προτάσεις!